Zastupnici u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine podnijeli su inicijativu da se vrati barem dio onoga što se naziva “bijeli hljeb”, a u praksi znači isplaćivanje plaća zastupnicima još godinu dana nakon završetka mandata.

“Ja moram da vam kažem da je to sad nama pomrsilo račune mnoge. Iako ljudi misle da mi živimo iznad prosjeka, ipak smo i mi samo ljudi. Imamo kredite, stanove, režije, telefone, djecu. Sve to traži da se troši neki novac. Evo ja imam dijete koje živi na relaciji Sarajevo – Los Angeles. Valja to isfinansirati dragi ljudi. Nije lako ni nama parlamentarcima. Zato ja podržavam ovu inicijativu, da se plati plaća, ako ne može godinu, onda barem pola ili jedno tri mjeseca, pa ne mora da se zove ‘bijeli hljeb’, nek se zove integralni ili raževi”, rekao je zastupnik u PS BiH, Zaim Backović.

Spekulira se da se inicijativa za plaće od pola godine naziva “integralni hljeb”, a za plaće za jedan kvartal “ražev hljeb”. Parlamentarci koji su podnijeli inicijativu su se bacili na lobiranje, a mi ćemo pratiti razvoj situacije.