Tragični telefonski razgovor između Zaima Backovića i Muhameda Švrakića, u kojem otac našeg tradicionalnog predstavnika na Eurosongu u očaju moli da mu pomogne finansijski kako bi Deen mogao ostati u Americi, ganula je širu bh. javnost. Ovaj hrabri očinski čin je ponukao njegove kolege iz Skupštine Kantona Sarajevo da mu pruže ruku pomoći kako bi mali Deen nastavio svoj život po Los Angelesu.

“Mene je muka natjerala da to uradim. Oni koji znaju kako je imati dijete na drugom kraju planete, koje je jadno, samo i usamljeno, te nema mogućnosti da zaradi novac, sigurno će da me shvate. Znate, moj Fuad je dijete koje ima nježne ruke i nije sposoban da radi bilo šta. On jednostavno mora da se pojavljuje po elitnim okupljanjima i manifestacijama, a to sve iziskuje novac. Njegov dan na zapadu košta između 800 i 1000 KM, i ja jednostavno ne mogu dovoljno da namakenem mjesečno. Plata u kantonu nije dovoljna, posao sa strane nešto sakupi, evo sad prebijam preko ovih boračkih stanova, al’ ni to nije dovoljno. Jednostavno sam očajan i ne znam šta da radim”, kroz suze je rekao Zaim Backović.

Njegove kolege iz Kantona odmah su se bacile na posao, te odlučile da će svako od njih ostavljati dnevno po 10 KM kako bi se pomoglo malom Fuadu.

“Dijete je dijete. Mi u potpunosti razumijemo Zaima. Kolege smo i nevezano ko kojoj stranci pripada, moramo djelovati kao jedno i pokazati slogu i jedinstvo. Ovaj naš doprinos moći će pokriti ako ništa, Deenove dnevne troškove cigareta, doručak i jednu taxi vožnju dnevno. Pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu koliko mogu”, rekla je Kantonalna zastupnice Segmedina Srna.

Akciji su se priključili mnogi, Zelene Beretke, Sarajevo Taxi, narodna kuhinja, odbor Eurosonga BiH, Tempo i Imperija produkcija, fondacija za pomoć djeci teškog imovinskog stanja “Ana Rucner”, te demobilisani borci. Također, danas će poslati nekoliko šlepera donacije odjeće Dolce Gabana, Gucci, Granoff te pakete proizvoda kozmetike Bvlgari te Nivea.