Udruga za podršku razbijačima ćiriličnih naslova iz Vukovara (o kojoj smo već pisali ovdje), predložila je inicijativu da se u hrvatskoj abecedi slovo U zamijeni sa ustaškim simbolom istog slava koje unutar sebe sadržava i krst, odnosno križ. Na ovaj potez su se odlučili kako bi u Hrvatski jezik unijeli novo naslijeđe koje će generacijama koje dolaze nakon prenositi domoljubni i patriotski duh u pravome obliku i sa pravom ideologijom. Još jedna od beneficija je i dodatna distinkcija sa bosanskim i srpskim jezikom i svim drugim latiničnim pismima u svijetu.

‘’Kako ćete prepoznati Hrvata? Pa lako, stavlja križ u svoje U. Zamislite da imamo takav jezik, da se svugdje u svijetu zna jesi li Hrvat ili ne.’’ kaže predsjednik Udruge Mato Zovko.

Udruga želi da do kraja tekuće godine u svim rječnicima vidi novo slovo U, kao i da se prerade novi udžbenici za narednu školsku godinu, kako bi djeca već počela učiti i prihvatati novo slovo.

‘’Ovo nije samo slovo. Ovo je ideologija. Ovo je domoljublje. Idemo i do Vatikana s ovim, da svi katolici prihvate. PAPA JE HRVAT. PRIZNAJEM HRVAT SAM I NIJE ME SRAMOTA.’’ dodaje Domagoj Bojčić, potpredsjednik Udruge.

Inicijativa je trenutno na razmatranju kod nadležnih institucija, a Udruga će odgovor dobiti najkasnije do kraja mjeseca.