Udruga za podršku razbijačima ćiriličnih natipsa u Vukovaru iz Širokog Brijega uputila je inicijativu općinskome vijeću, kao i institucijama na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou, za izmjenu boja svjetala na semaforima. Kako kaže Mato Zovko, predsjednik Udruge, postojeća svjetla na semaforu ugrožavaju vitalni nacionalni interes Hrvata u BiH, posebice zelena boja, koja nosi konotaciju svega što je federalno (op.a. bošnjačko) i svaki dan podsjeća da su Hrvati jedini konstitutivni narod u BiH koji nemaju svoj entitet.

”Znate li vi kako je nama svaki dan voziti se cestama Zapadnoheregovačke županije i konstantno gledati taj raspored boja? Bojim se da se majorizacija toliko uvukla u svakodnevnicu bosanskohercegovačkog Hrvata da mnogi nisu ni svjesni da su čak i semafori podsjetnik na to da u ovoj zemlji za nas nema mjesta”, dodaje potpredsjednik Udruge Domagoj Bojčić.

Novi prijedlog zahtijeva postavku novih semafora, čija će svjetla biti u crvenoj, bijeloj i plavoj boji. ”Postoji i plan da se nekada u budućnosti na bijelu boju doda grb Herceg-Bosne, no bili bismo zadovoljni i samom promjenom boja. Smatramo da je to najmanje što se može uraditi kako bi se Hrvatima u ovoj državi pokazalo da ih država cijeni”, kaže Mato Zovko.

Kontaktirali smo i Ministarstvo prometa i komunikacija da zatražimo dodatne informacije o slučaju, ali nismo uspjeli dobiti zvaničnu izjavu, jer je ministar trenutno na turneji presjecanja vrpca na novootvorenim putevima u zabačenim selima. Iz ureda ministra rekli su nam kako su obaviješteni o slučaju, te da je slična inicijativa već bila pokrenuta u Čitluku, ali nije realizirana jer jedini semafor koji tamo postoji, većinu vremena ne radi.