Na današnjoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije ocijenjen je rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije BiH kao pozitivan i uspješan.

Osim odličnih uspjeha obje institucije, razgovaralo se o uvođenju akciza na naftu i naftne proizvode koje je na parlamentarnu proceduru išlo nedavno po 487. put zaredom.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić je rekao da ukoliko ne uvedemo spomenute akcize, Bosnu i Hercegovinu će zadesiti Velika zima i najezda White walkera.

“Vjerujte mi na riječ, ovo je ozbiljna stvar. Mi smo vidjeli na televiziji šta se dešava kad se vlast ne poštuje, kad se odluke vladajuće većine ne poštuju. Tu dolazi do previranja, do ratova, do borbe za prevlast i nadmoć. Pa šta vi mislite što smo mi ovdje izabrani? Pa zato što smo pametniji od drugih. Tako da, mi vas molimo da to ispoštujete i ne blokirate ovu odluku vrha prije svega intelektualne elite, ali i elite generalno”, rekao je Novalić.

Osim nadolaska Velike zime i White walkera, Premijer je rekao da je moguće da bi, u slučaju neuvođenja akciza, moglo doći do sedam gladnih godina, pojave kuge, nestanka pčela, isušivanja Prokoškog jezera i rušenja planine Igman.

“Slažem se sa Premijerom Novalićem. Svašta bi tu moglo da se desi. Evo ja bih, naravno iz patriotskih razloga, ponudio svoje usluge Vladi da analiziramo šta bi još od opasnih stvari moglo da se desi ukoliko se akcize ne usvoje. Spreman bih bio dati čak i značajan popust, samo da se to uradi”, rekao je Prof. dr Risto Prelivoda, nezavisni politički analitičar.