U parlamentarnu proceduru će po 487. put zaredom, 26. jula, i to po hitnom postupku, biti stavljeno usvajanje Zakona o akcizama na naftu, a koji zagovaraju SDA, HDZ i SNSD.

Naime, plan ove tri stranke je da se uvedu akcize na gorivo, a da Međunarodni monetarni fond zauzvrat dadnu kredit za razvoj infrastrukturalnih projekata. Ako i 487. put ne prođe taj zakon, lideri ovih stranaka su najavili da će pokušati uvesti akcize na brašno.

“Nama fali novaca. Mi smo država u deficitu i to je sad tako. Ovi infrastrukturalni projekti bi pokrenuli mnoga zapošljavanja koja sam ja svojevremeno obećao i kako ja sad da održim obećanje ako nas ostale stranke opstruiraju da uvedemo akcize na gorivo? Ne mogu. Onda će moji glasači reći da ja lažem i petljam, a taj kredit bi doveo do novih 10.000 radnih mjesta, što u državnoj administraciji, što u tim infrastrukturalnim varijacijama izgradnje”, rekao je Bakir Izetbegović.

Milorad Dodik se, u svojoj izjavi, više osvrnuo na to da je problem Republike Srpske privatizacija koje sve manje ili nikako ima u posljednje vrijeme, te na značenje vitalnog nacionalnog interesa za Srbe unutar Zakona o akcizama.

“Mi želimo da dovedemo investicije i poboljšamo Republiku Srpsku, ali nam ne daju u Parlamentarnoj skupštini. Privatizovali smo sve što smo mogli, sad nemamo dovoljno budžeta da radimo, a poslije ćete nam tražiti odgovornost za nerad. Osim toga, vitalni nacionalni interes Srba u BiH jeste da se akcize uvedu. Mi smo pokušavali s tim nekim naplatama poreza, ali ne možemo kad je uvijek jeftinije dati inspektoru nešto nego li platiti porez i onda jednostavno ne ide”, rekao je Dodik.

Kako smo saznali, sljedeće što bi moglo ići u parlamentarnu proceduru, ukoliko ovaj zakon ne prođe, jeste uvođenje akciza na brašno i pekarske proizvode.

Od Dragana Čovića nismo uspjeli dobiti komentar, jer je hitno morao na službeni put, da donese neke evropske vrijednosti iz Brisela.