Nakon što je diplomirao na studiju Menadžment u sportu, reprezentativcu Bosne i Hercegovine, Edinu Džeki, ponuđene su članske kartice stranaka u koje može da se učlani kako bi osigurao zaposlenje nakon završetka sportske karijere fudbalera.

Naime, prve ponude su stigle od građanskih stranaka, a onda i od nacionalnih sa bošnjačkim predznakom.

“Bojim se da će Edinu, uz diplomu, trebati neko da ga malo pogura poslije. Neće moći sam. On je već godinama van Bosne i Hercegovine. Tamo se samo pita šta radiš i kakav si. Ovdje je pak malo drugačije. Ipak se mora znati ko je čiji i ko dolazi iz koje je opcije, kako bi ga neko primio na posao. Bojim se da se on malo odvikao od toga pošto dugo nije tu. Ja sam mu predložio da bira neku građansku opciju, jer je ona, iako malo slabija, ipak bolja, jer može da igra i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj. Nacionalne opcije jesu malo jače, ali su dosta zastarjele, a Edin je moderan dečko baš”, rekao je Željko Komšić, predsjednik stranke Željko Komšić.

Ono što je ipak savjetovao Bakir Izetbegović, jeste da bi Džeko trebao ipak odabrati nacionalnu stranku, a razloga je više.

“Ja koliko znam, Edin je Bošnjak. Svaki Bošnjak bi od danas, pa do kraja svijeta trebao glasati za SDA. Jer pazite, to nije samo ostavština Alije Izetbegovića, najvećeg među Bošnjacima ikad, nego i sigurnost mene i moje porodice. Osim navedenog, treba imati u vidu da mi imamo najširi dijapazon državnih firmi kojima raspolažemo, što oficijelno, što neoficijelno. I evo, recimo da se desi da se za Edina ne bude moglo naći posla u Fudbalskom savezu, mi ćemo smisliti neki sportski sektor u Elektroprivredi, BH Telecomu ili tako nekoj kompaniji. Samo neka izabere nas i neka se ne sekira”, rekao je Izetbegović.

Edin Džeko je bio na treningu i nije mogao komentarisati ove ponude.