Dvojica mladića iz Bihaća jučer su završili u policijskoj stanici zbog narušavanja javnog reda i mira i nanošenja fizičkih ozljeda jedan drugome. Kako saznajemo iz policijske uprave toga grada, mladiću su se potukli jer se nisu mogli dogovoriti oko proslave Nove Godine i izbora vikendice.

Policija je mladiće uhvatila u klinču, kako nanose ozbiljne ozljede jedan drugome i pri tom se derući ‘’Nećemo na Unu’’; ‘’Bolje je iznajmit kafić’’; ‘’Nemoj zvat Amelu’’.

Planovi su propali, kako kažu momci s kojima smo razgovarali i čiji ćemo identitet zaštititi, kada je, nakon što su jučer ujutro sve već dogovorili, jedan od pripadnika ekipe upitao ‘’A šta ćete za Novu’’, pri čemu su dvojica koja su se potukla dali različite odgovore. Misleći da su se već dogovorili i da je stvar riješena, potegli su za šakama i tu je sve eskaliralo.

Mladi ljudi sve češće posežu za fizičkim nasiljem u rješavanju njihovih problema, a psiholozi ističu to kao nedostatak aktivnosti koje bi mogle mladima ponuditi alternativu.

“Kao što je svima poznato, kraj maja je period kada se već počinju pregovori i dogovori za proslavu Nove Godine. Nakon proslave 1.maja, 8. Marta, Valentinova i prethodne Nove Godine, jedini entuzijazam mladim ljudima je i priprema za slijedeću Novu Godinu. Pošto oni to shvataju vrlo ozbiljno, sve nesuglasice naravno mogu eskalirati do fizičkog nasilja.” kaže Meliha Prc Kos, life coach satro.info portala.

Zbog nemogućnosti odlaska na more, ili na odmor preko ljeta, mladi Novu Godinu doživljavaju izuzetno bitnom za svoj razvoj, pa tako i samo planiranje počinje jako rano. U nekim krajevima BiH zabilježeni su čak i primjeri u kojima mladi Novu Godinu planiraju već od mjeseca marta. Postoji i urbana legenda u mjestu Rudo, u Istočnoj Bosni, koja kaže kako su dvojica mladića Novu Godinu isplanirali već u Februaru, izmajmili prostor, platili piće i naručili vatromet i petarde.