Kako saznajemo iz banjalučkih kulturnih krugova, poznati sarajevsko-banjalučko-šabački autor Vuk Bačanović priprema jednu novu umjetničku vratolomiju – “Fajron u Sarajevu 2”.

Naime ovaj pisac u egzilu nam donosi, kako kažu izvori bliski piscu, ovo će biti jedna životno-ispovijesna knjiga u kojem će Bačanović govoriti o godinama patnje i teškog života u ovom bošnjačko-izdajničkom gradu, njegovom prolasku kroz svaku prepreku, te svom krajnjem pronalasku katarze u stolnom srpskom gradu Banjoj Luci.

“Njegovom magnum opusu se pridružuje i ova knjiga odličnih priča o patnjama i maltretiranjima u glavnom gradu BiH, Federalnom Sarajevu. Moje prognoze su da će ova knjiga za 50 godina biti u rangu sa Dnevnikom Anne Frank, jer je lična ispovijest koja ogoljava dušu i svu katastrofu tranzicijske Federacije BiH, a pogotovo takozvanog glavnog grada”, rekao je recenzent knjige dr. Darko Trifunović.

Sam autor je izgledao, kako kažu, malo potišteno kad je govorio o svom djelu i onome što će se nalaziti u ovoj knjizi.

“Ovo će biti moja ispovijest o patnjama u Sarajevu. Morao sam progovoriti. Nisam više mogao ćutati. Jednostavno moji urednici za koje trenutno radim svakodnevno pitaju o tome, pitaju prijatelji, pitaju ljudi po gradu. Na ovaj način ću to sve objediniti u jednu priču, pa koga zanima nek čita”, govori Vuk Bačanović.

Kao i Fajront u Sarajevu 1, već možemo naslutiti o čemu će knjiga govoriti, Bačanović je o njoj rekao: “Eto tamo možete naći sva mjesta na koja sam izlazio, sve odurne ljude sa kojima sam godinama lutao ulicama Sarajeva, ispijao pića, kafe i raspravljao o poeziji, književnosti, politici i svim ostalim stvarima za život važnim. Naravno, sve to vrijeme sam morao sakrivati svoje porijeklo i svoj identitet ili ga barem ostaviti po strani. Teško je bilo. Eh Sarajevo…”, zaključio je Bačanović.