Vlada Republike Srpske danas je objavila konkurs za podsticaj, u kojem se navodi da će finansijski podržati razvoj režimskih medija. Iz budžeta je izdvojeno oko 1.3 miliona KM, a pravo na konkurs imaju svi medijski subjekti koji se nalaze na prostoru manjeg bh. entiteta.

“Ovo će zasigurno biti znatno dobar vjetar u leđa novonastalim mikro medijskim kućama, koje žele da budu u službi vladajuće strukture naše Republike. Svi oni koji su zainteresovani mogu poslati prijavu putem e-maila drgebels@gmail.com najkasnije do 15.12. ove godine. Nakon što dostave prijave, poslat ćemo im pravilnik o radu režimskih medija RS, gdje će imati šest mjeseci vremena da kroz probni rad pokažu sve što znaju”, izjavila je za naš portal Milenka Propagandić, predsjednica komisija za ocjenjivanje i rad režimskih medija.

Probni rad će se odnositi na trenutno aktualno stanje u zemlji, te će kandidati morati pratiti postulate i standarde koje zahtjeva komisija.

“S obzirom na to da je kreator ovog projekta i idejni otac režimskih medija, gospodin Milorad Dodik, kandidati će morati pratiti njegov rad, pisati sve naj o njemu, blatiti sve što je protiv njega, negirati stvari koje on negira, prikrivati njegove kriminalne radnje, te aktivno pljuvati opoziciju bilo da imate konkretan razlog ili ne. I naravno, najbitniji faktor je negiranja Bosne i Hercegovine kao države. Ko u jednom momentu napiše BiH a ne Republika Srpska biće eleminisan iz takmičenja te će na njega biti izvršen atentat”, dodala je Propagandićka.

Mediji koji zadovolje kriterije po završetku projekta pored novčanog podsticaja, dobit će i status oficijelnog PR partnera stranke SNSD.