Dragana Vikića i Jusufa Pušinu se tereti da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika te da su propustili da spriječe počinjenje krivičnog djela, odnosno da preduzmu nužne i razumne mjere da počinioci krivičnog djela budu kažnjeni.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je donijelo neobičnu odluku, za koju nismo očekivali da će se desiti.

Naime, oni su donijeli odluku da po kratkom postupku, bez suda, proglase krivim optužene Pušinu i Vikića, jer ih brani Fahrija Karkin.

“Da li ste ikada vidjeli da je neko koga je branio Fahrija Karkin bio nevin? Nikad. Stoga smo odlučili da u ovom postupku napravimo automatiziacijski proces i odmah proglasimo krivima Vikića i Pušinu. Oni možda tada nisu imali komandnu odgovornost, te za to možda i ne postoje dokazi, ali kada vas brani ovaj advokat, vaš bingo je izigrao”, rekla je V.D. Glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Kako je prvi put da se nešto ovako dešava, ne znamo još po kojim osnovama će proces biti proveden, ali Vikić i Pušina su rekli kako će možda, ukoliko stignu, zamijeniti advokata odbrane i u narednom krugu izbora uzeti Omara Mehmedbašića.

Na to je Tužiteljica Tadić rekla: “Nije govno nego se pas posr’o he he”.