Aleksandar Veliki okreće se u grobu. Nakon što je Centar javne bezbednosti Skopje sinoć registrovao slučaj razbojništva i vandalizma u kome je nastradalo 68 statua – spomenika, naša redakcija došla je u posjed zaprepašćujuće fotografije.

Prema riječima portparolke Violete Avramske, policija je izvršila uviđaj, ali još uvek nije došla u posjed dokaza o identitetu i ranijem dosjeu počinilaca.

„Još uvek ne znamo s kakvim vandalima imamo posla, i s kim baratamo. Verujemo da je ovo politički motivisan događaj, budući da se statue ovakve vrednosti i istorije ne mogu naći ni na slobodnom ni na crnom tržištu. One su jedinstvene za Skopje, skopsku regiju, i stoga veoma prepoznatljive. Ne verujemo da bi mogle biti prodate bilo gde, a da to neko ne bi prijavio. Ipak se radi o velikom kulturno-istorijskom nasleđu“, saopštila je Avramska

Takođe, Avramska jedodala da je – za svaki slučaj – tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 136 zviždača, koje ovom prilikom mole da se sami prijave, kako bi istraga mogla biti okončana do izbora 11. decembra.