Zbog sve drastičnije situacije po pitanju sigurnosti u Sarajevu, kao i sve češće zadovoljavajuće sigurnosne situacije, kriminal i zločini u glavnom gradu su u opadanju. Sve manje pucnjava, krađa, dizanja automobila i objekata u zrak, tučnjava dovelo je do promjene strategije organizovanog kriminala u Sarajevu.

Institucije sigurnosti koje imaju ispostave u kriminalnim i mafijaškim krugovima predložile su reorganizaciju kriminalnih aktivnosti. Reorganizacija podrazumijeva redovne redukcije kriminalnih aktivnosti svake večeri iza 00:00 sati na području opština Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.

‘’Značajni gubici kriminala doveli su do ovakve odluke. Preko 70 posto kriminala desi se uzalud i mi kao institucije ne možemo profitirati od njega. Dilanje, ubistva po narudžbi, krađe, sve te stvari se sada dešavaju bez uplitanja policije i sigurnosnih službi i mi već osjećamo značajne gubitke. Nešto se moralo uraditi i nadamo se da će se ova praksa pokazati kao pozitivna’’ kažu iz PR službe MUP-a KS.

Kažu kako više ne smiju dopustiti da kriminal uzalud bude potrošen bez da se izvuče dobra korist za sve. Irfan Nefić, šef odsjeka za odnose s javnošću MUP-a KS: ‘’Dok god budemo imali prste i kontrolu nad kriminalom, nećemo morati udarati po građanima. Bolje je imat tal na svakoj kili koke, nego da se šalju policajci da svoje plate isplaćuju naplaćivanjem kazni. Win-Win zadovoljvajuća situacija.’’