U okviru reforme socijalne zaštite u Federaciji BiH, Predstavnički dom Federalnog parlamenta izglasao je večeras Zakon o majicama za parove nakon što je prijedlog tog zakona odobrio početkom mjeseca i Dom naroda.

Razlog za donošenje ove legislative je neharmoniziran, nepotpun i nedovoljno osnažen sistem zabrane nošenja majica za parove koji prijeti svim generacijama parova, od onih najmlađih do najstarijih, a koji je prethodno bio usklađen s međunarodnim standardima i potrebama parova i društva koje ih okružuje, obrazložila je Federalna vlada kao predlagač.

Zakon definira “majice za parove” kao majice namijenjene parovima čiji se natpisi slažu i koje ovi parovi nose najčešće u nargilhane u Starom Gradu ili na Ilidži. Primjer ovih majica su natpisi poput “Njegova kraljica” i “Njen kralj” ili “Makse, on je moj” i “Makse, ona je moja” ili “Ljepotica” i “Zvijer”.

Inicijativu je pokrenula Vlada FBiH nakon masovnih protesta građana koji više nisu mogli da podnesu sreću koja je izbijala iz fotografija parova sa zajedničkim majicama.

“Neće oni meni govoriti šta da nosim, a šta neću. Ne mogu da vjerujem, komunizam all over again, ja njega volim toliko da ću se boriti protiv svih ovozemaljskih zakona. Mora se znati da sam zauzeta i da sam njegova sultanija” bio je komentar djevojke koja nosi majicu za parove za naš portal.