Već šest dana zaredom u atmosferi RS nije registrovana koncentracija polena, i to je jedan od pokazatelja uspješnog završetka još jedna vegetacijske sezone, a time i sezona alergija na polen. instituta RS.

“Poljoprivredni institut RS donio je prije šest dana Odluku o obustavi vegetacijske sezone, kojom se, između ostalog, obustavlja formiranje polena u atmosferi, i to do sredine februara sljedeće godine. Time smo završili još jednu vegetacijsku sezonu, možda i jednu od najuspješnijih u proteklih dvadeset godina”, rekao je prof. dr Vojislav Trkulja, direktor Poljoprivrednog instituta

Trkulja je podsjetio da je za efikasnije i konstruktivnije praćenje koncentracije polena u atmosferi potrebno imati demografsku sliku stanovništva s genetskom predispozicijom za alergijsku reakciju.

O digitalizaciji atmosferskih mjerenje razgovaralo se i na ovogodišnjem Međunarodnom naučnom skupu poljoprivrednika “Agrosym 2016”, gdje je učestvovalo preko stotinu naučnika iz RS, Kantona 10, Zeničko-dobojskog kantona, Timočke Krajine i Slavonije. Zaključak ovog naučnog skupa je da bi ovdašnjim poljoprivrednim institutima bilo mnogo lakše pratiti koncentraciju polena u atmosferi, kada bi znali na kom prostoru ima najviše alergičnih na polen.

“Mi sa ovako malim budžetom i u ovakvoj ekonomskoj situaciju ne možemo sebi dozvoliti neracionalno trošenje novca na mehanizaciju, i mjeriti atmosfersko stanje u cijeloj Republici. Kada bismo imali jasnu sliku u kojim opštinama i regijama ima najviše alergičnih na polen, mogli bismo efikasnije usmjeriti mjerenja. Ovako se dešava da vršimo mjerenja koncentracije polena čak i u regijama u kojima nema alergičnih, a često se dešava da nema ni polena”, ističe Trkulja

Podsjećamo, svi građani s genetskom predispozicijama za alergijske reakcije, kao i alergični koji se do sada nisu registrovali u Bazu alergičnih, mogu to uraditi u Poljoprivrednom institutu svaki radni dan od 8 do 16 časova. Baza alergičnih biće kompjuterski obrađena najkasnije do sredine februara, kada Poljoprivredni institut tradicionalno otvara novu vegetacijsku sezonu, zaključuje Trkulja.