Maturanti iz Jajca koji su se, boreći se protiv podjela nosili “nešto bijelo”, uhapšeni su pod sumnjom distribucije opojnih droga, u ovom slučaju kokaina.

“Oni su rekli ‘nešto bijelo’, a mi moramo biti ozbiljni u valjenju naše dužnosti. U našem rječniku uličnih žargona fino piše da je takozvano “bijelo” ulični naziv za kokain, opojnu drogu. Mi smo njih pohapsili čisto da istražimo situaciju i prema zakonu oni imaju pravo na presumpciju nevinosti, ali isto tako i mi imamo osnovanu sumnju, jer su oni to tako javno iznijeli. Pa nismo mi glupi da ne provjerimo he he. Čuj “nešto bijelo” molim vas. Zar i vama nije malo sumnjivo”, rekao je Policijski Komesar Srednjobosanskog kantona Faik Adilović.

Na ovo su reagovali roditelji uhapšene djece, sa reakcijom da se to “bijelo” odnosilo na komad odjeće – majicu, košulju, šal, maramu, čarape, itd.

No, komesar i njegovo osoblje su odgovorili jednom analogijom iz priručnika koji su pripremali na zajedničkoj sedmodnevnoj radionici prošle godine.

“Mi ne možemo djelovati prema tome kao da je šala ili neka ideja o nekom zajedništvu. Da su rekli da nosimo nešto plavo ili tirkizno naprimjer, mi ne bismo reagovali. Evo zamislite vi sada da neko kaže javno da “ima bombu u kući”. Može taj neko da misli na svoju zgodnu i lijepu ženu, ali mi bismo to svakako istražili. Mi moramo da brinemo za sigurnost građana. To je naša dužnost i posao, te se spram toga i odnosimo na maksimalno ozbiljan način”, dodao je Adilović.

Advokat Omar Mehmedbašić je ponudio da zastupa učenike, ali su se roditelji srdačno zahvalili na ponuđenoj prilici sa objašnjenjem da spomenuti advokat nikad nije branio nikoga ko je nevin, pa ne bi da djeci okače etiketu kriminalaca prije nego što su dobili šansu da dokažu da nisu rasturali opojne droge.