U Sarajevu je 29. marta 2017. godine oko 10 časova Inspekcija za nepoštivanje prava radnika pronašla firmu u kojoj uposlenici rade zakonskih osam sati dnevno, pet dana u sedmici uz slobodne vikende.

Inspektorica Adelisa Prut koja ove godine proslavlja svoju 53. godinu aktivnog rada u ovoj službi bila je jedna od sudionica prilikom rutinske kontrole neispunjenosti uslova rada u navedenoj kompaniji. Nakon što je shvatila da u 16:00 časova svi uposlenici odlaze kući jer im je završeno radno vrijeme, te nakon što je vidjela šefa koji ne nosi bič i nema ništa protiv da mu radnici odlaze nakon što im završi smjena, inspektorica je bila primorana da napiše prijavu i detaljnije se pozabavi slučajem ove firme.

“Ja nikad u životu nisam vidjela ovakvo ponašanje, nisu se džaba ljudi borili onog tamo davnog Prvog maja za manja prava radnika i mogućnost izrabljivanja radnika 80 sati sedmično da bi neki tamo novokomponovani privatnik to sve uništio jednim potezom. Čovjek uopće ne praktikuje mobing na poslu, ne viče na radnike, daje im kompletnu platu preko računa, plaća poreze, pušta ih da idu na pauzu i godišnje odmore i povrh svega rade mu osam sati dnevno. Nisam smjela ni da pitam da li ih budala pušta i na porodiljska bolovanja umjesto da ih otpušta. Pa zar sad, pred penziju u 75. godini da ovo doživim?”

Direktor pomenute firme kratko je izjavio da nije bio upućen da mora biti tiranin niti da ima pravo tražiti od svojih radnika da rade više nego što su plaćeni, kako navodi, mislio je da je to nefer i neljudski.