Na državnim fakultetima za studij novinarstva su nedavno odlučili, u skladu modernizacije, da naprave novi iskorak ka budućnosti. Na taj način žele što bolje pripremiti studente za posao koji će raditi.

“Mi smo konačno odlučili da iskoračimo u budućnost i kao fakultet lider u državi, jer dolazimo iz glavnog grada, željeli smo da napravimo prvi korak da bi se ostali mogli ugledati na nas. Da dobro ste čuli. U knjigama ćemo naučno obraditi i mobitele kao sredstvo komunikacije, jer u onim koje do sada koristimo imamo spomen samo za kanale kao što su fiksni telefon, novine, radio i televizija. Naravno, za početak ćemo obraditi one analogne mobitele, ali recimo da ćemo u narednih 10, 20 godina sigurno obraditi i smartphone”, rekao je Šaćir Filandra, Dekan Fakulteta Političkih Nauka u Sarajevu.

Osim sarajevskog, ovoj praksi se počinju priključivati i fakulteti sa univerziteta u Tuzli, Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, te oba Mostara.

“Ova modernizacija zahtijeva resurse i ozbiljan rad. Međutim, mi smo spremni da ga napravimo. Možda, u nekom daljem periodu da razmislimo i o naučnoj obradi Interneta kao komunikacijskog fenomena, ali nećemo žuriti, jer nemamo resursa. Te knjige iz kojih sad radimo nisu toliko stare, sve su rađene u ne tako davnim osamdesetim godinama i možemo reći da su još uvijek aktuelne, jer se tada stvarno radio odličan posao”, rekao je Dekan Fakulteta humanističkih nauka Dr. sc. Edim Šator.

Milorad Dodik se usprotivio inicijativi, te rekao kako je to novotarija koja osim što je nepotrebna novinarima u Republici Srpskoj, a pogotovo ne na javnom servisu RTRS, gdje oni imaju sve što im je potrebno za rad, a to je direktna linija sa centralom SNSD-a.

“Osim što je novotarija, to je još i sarajevsko-federalna novotarija. Nikako ne bismo smjeli prihvatiti da se takvi trendovi kvarenja srpske tradicije šire i da nas truju tim zapadnjačkim izmišljotinama. Zna se kako pravi srpski novinar radi brate – pisaća mašina, rakija i telefon na okretanje”, rekao je Dodik.