Vonj, zagušljiv zrak i skromna temperatura od 40+ pod limom u ljetnim periodima, postali su nepodnošljivi za korištenje tramvajskog prevoza u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. GRAS je pokrenuo projekat kako bi se do narednog ljeta izgradile tuš kabine na određenim stajalištima, i tako znatno smanjio problem mirisa od kojeg se pada u nesvijest.

“Ući u tramvaj u 16 sati poslijepodne u ljetnim danima je ravno Gulagu ili Golom otoku. Ta tortura i agonija se više ne može trpjeti. Znamo da ljudi rade po cijeli dan, te da su temperature ogromne, a po belaju se uvijek nađe neki dedo koji sjedi do prozora u sakou i džemperu, te ne dozvoljava da se isti otvori da ga ne ubije propuh. Projekat vrijedan 3,6 miliona KM riješit će sve navedene probleme”, riječi su Hame Hadžiremize, projektne koordinatorice kompanije GRAS.

Tuš kabine će biti postavljene na nekoliko stanica, a putnici će se morati pridržavati određenih pravila.

“Dakle kabine sa tuševima će se nalaziti na stanicama Vijećnica, Čeka, SCC, Socijalno, Čengić Vila, Stup i Ilidža. Nema potrebe da stavljamo kabine na svaku, već na svaku drugu stanicu. Ono što je bitno napomenuti da će putnici u periodu od 20.05. do 20.09. pored karte koja im je potrebna za prevoz, biti dužni da sa sobom nose kupaći kostim, peškir i gel za tuširanje. Fen, papuče i kape za plivanje su dodatna oprema koja nije obavezna. Dakle ko ne bude imao, neće moći ući u tramvaj, te revizori mogu napisati kaznu i do 1000 KM. To je jedini način da spriječimo vonj koji nas ubija svaki dan. Na svakoj stanici će biti po šest kabina, sem kod Čeke, tu ima prostora za 12. Tuširanje za djecu do sedam godina će biti besplatno, a za penzionere ćemo napraviti posebnu kabinu, jer realno, jedina gora stvar od lošeg smrada je vidjeti nago tijelo osobe od preko 70 godina”, dodao je Hadžiremiza.

Mjesečni kuponi će također biti validni za korištenje tuš kabina.