Profesor biologije koji insistira na svojoj verziji bolonjskog pristupa nastavi podijelio je studente u grupe po prezimenu, ne razmišljajući o posljedicama koje to može imati.

Studenti su se, u nedostatku instrukcija, samoorganizovali da naprave petominutnu prezentaciju, te su se dogovorili završiti je na vrijeme kako ne bi bilo nervoze netom prije dana ocjenjivanja. Niko od studenata nije pokazao posebnu inicijativu da zaista preuzme ulogu vođe u grupi, jer je svima ionako bilo mrsko raditi, ali su morali da ne bi gubili bodove džaba.

Po povratku kući, članice i članovi grupe su ušli na Facebook, gdje je studentica sa lijepim radnim navikama, koja također nije nimalo bila motivirana da radi, napravila zajedničku poruku preko koje je prezentacija trebala da ugleda svjetlo dana.

Međutim, sve je krenulo nizbrdo kada su članovi većinski odustali od aktivnosti nakon što je u grupu dospjelo više od 3 poruke. Obećavši da će svako uraditi svoj dio do navečer, vratili su se svojim dnevnim aktivnostima. Svi su bili kući, gledali serije i dogovarali se sa svojim rajama za izlazak napolje.

Studentica koja je napravila zajedničku poruku također je radila slične stvari, završivši svoj dio prezentacije. U 22:00, nakon što joj niko nije poslao druge dijelove prezentacije da ih sastavi, odlučila je izaći.

Na jutro prezentacije prezentaciju su, u panici, radili svi drugi članovi grupe, dok je studentica koja je preuzela inicijativu odlučila spavati sat duže.

“Ovaj neobični završetak priče sam sama smislila’’- izjavila je, dodavši kako se nada da će i druge djevojke uspjeti osnažiti da odustanu od preuzimanja inicijative ako vide da nema odgovora od članova grupe.

Na pitanje kako bi riješila taj problem ako se cijeloj grupi dodjeljuje zajednička ocjena, rekla je da će svoju taktiku mijenjati u zavisnosti od slučaja.