Uprava za indirektno oporezivanje spriječila je šverc velike količine “Milka” čokolade i drugih proizvoda bez prateće dokumentacije na graničnom prelazu u Brčkom. Prema izvorima bliskim istrazi iza krijumčarenja se krije kriminalna organizacija tetaka iz dijaspore.

Prema saznanjima službenika UIO, Grupe za spriječavanje krijumčarenja regionalni centar Banja Luka, roba je porijeklom iz Njemačke, a radi se o čokoladama proizvođača ‘Milka’, odjeći i igračkama u vrijednosti od 30 000KM. Iza pokušaja krijumčarenja se prema prvim pretpostavkama krije organizovana kriminalna grupa tetaka iz Njemačke.

U akciji je konfiskovano 7420 čokolada ‘Milka Alpine Milchschokolade’, a istraga pretpostavlja da je kriminalnoj grupi motivacija bila ušteda. Istraga navodi da je roba nabavljena legalno u Njemačkoj na više lokacija, a zatim transportovana ilegalnim kanalima kako bi se uštedilo na carinama.

Protiv kriminalne organizacije, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.