Na seminaru “Osnaživanje ključnih mladih aktera u semiregionalnim zajednicama za proaktivno zagovaranje pitanja vršnjaka” održanom u hotelu “Hollywood” na Ilidži, svih 27 učesnika bez pogovora je učestvovalo u energizeru, ritmičnoj igri dizajniranoj kako bi “osnažila” mlade kako bi mogli učestvovati u dolazećim diskusijama, prenosi FENA.

Treneri i organizatori na seminaru, koje je sa učesnicima spojila nevladina organizacija “Nadoknadimo mladima putne troškove”, ovakvu poslušnost još nisu doživjeli od svojih štićenika.

“Nikada u životu nisam vidio da grupa ovako brzo pristane da se lupa po koljenima dok horski pjeva besmislene stihove. Ovo je bilo jedno od ljepših iskustava u mojoj karijeri kao omladinski edukator. Nikome nisam morao objašnjavati šta je svrha ovog svega, svi su jednostavno pristali” rekao je Arman Helpić, trener.

Incident se prema izjavama svjedoka odigrao u nedelju ujutro, nakon što su učesnici završili sa prvom panel diskusijom tog dana.

“Nakon ustajanja, doručka i prve diskusije pozvali smo sve učesnike u veliku salu za jednu rundu ‘Se-se-kore’. Na naše iznenađenje, učesnici su svi ustali i bez pogovora učestvovali u aktivnostima” objasnio je Helpić.

Nakon ovog energizera, učesnici su u još jednoj kreativnoj radionici potrošili po hamer-papir i otišli kućama siti i plaćenih putnih troškova.