April je mjesec tokom kog najveći broj studenata i studentica polaže prve parcijalne ispite iz ljetnog semestra bez obzira da li pohađaju nastavu na privatnim ili državnim fakultetima. Ovaj period je, kao i uvijek, stresan za studente jer moraju opravdati sav potrošen novac za postojanje, kafe, šiše i hranu koji su dobili od svojih roditelja, te također moraju pronaći sve materijale iz kojih mogu spremati ispite (što kraće skripte to bolje, jer nema se vremena).

Nakon što su prikupljeni svi potrebni materijali, nepisano pravilo studenata i studentica je da se na svim društvenim mrežama požale na količinu gradiva, te da na iste okače fotografiju materijala za spremanje ispita. Sadržaj fotografije može varirati, ali neophodno je da ista na sebi posjeduje nekoliko markera različitih boja, skriptu nastavnog predmeta iz kog se sprema ispit, čokoladicu, te neko energetsko piće ili kafu. Ostali elementi su dobrodošli, ali njih bira svako od studenata za sebe.

Internet zajednica je ostala u šoku kada djevojka A.Č. studentica treće godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu nije objavila fotografiju sebe kako sprema dio poglavlja iz predmeta Obligacije I. Sve kolege sa godine koji planiraju izaći na ispit ko profesora Bikića su na vrijeme uradili svoj zadatak i fotografisali praktikum i crvenu knjigu, no A.Č. to nije uradila.

Kada smo tražili komentar od djevojke, ona je rekla sljedeće: “A joj, pa vidite, ja nemam vezu kod tog profesora, nisam mu ganjala sina da mogu položiti bez da izađem i nisam mu generalno išla na privatne konsultacije tako da fakat moram učiti i ono sorry znam da sam pogriješila i nisam objavila fotku, ali jednostavno nisam stigla od učenja. Znate kako je, može me potrefiti bilo koje pitanje i svaka minuta učenja i ponavljanja je bitna, a tamo dok filter izaberem, dok namjestim sve da izgleda pristojno, prođe mi vrijeme. Naredni put ću slikati, sigurno, obećavam!”

Udruženje studenata Prava najoštrije osuđuje ovakav neozbiljan pristup studiranju, te iz udruženja navode kako kroz prizmu jedne osobe ne treba posmatrati sve studente ovog fakulteta.

Profesor Bikić je bio na džogingu pa nije imao vremena da sa nama prodiskutuje ovaj postupak mlade studentice.