Studenti Odsjeka za geodeziju Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu primorani su, zbog lošeg vremena, odložiti ovogodišnje premjeravanje kote iza Historijskog muzeja u Sarajevu za mjesec maj, izjavili su sa Fakulteta.

Studenti Odsjeka za geodeziju već sedmu godinu vrše istraživanje na tektonskoj pločici ispod platoa između kafića Tito i Vilsonovog šetališta.

“Prije nekoliko godina se jedan od naših asistenata našalio sa studentima da se ta kota tamo pomjera i raste. Od tada, svake godine u ovo vrijeme studenti izlaze na teren i premjeravaju kotu, pokušavajući da obore tvrdnju.” rekao je anonimni asistent sa Građevinskog fakulteta.

Studenti nisu organizovani formalno, već se sami dogovore. Stariji studenti podučavaju mlađe kako da mjere kotu, koje se tačke i parametri uzimaju u obzir. Sve ovo se dešava pod nadzorom nastavnog kadra jer se koristi skupocjena oprema sa Instituta.

Ove godine geodete nije poslužilo vrijeme, pa je sa GF-a najavljeno da će mjerenja početi tek u maju, nakon prvomajskih praznika. Studenti su razočarani ali poručuju da im neće promaći prilika da u maju premjere kotu i “da dokažu da se povećava”.