Sarajevski Sajam knjiga se odvija u Skenderiji dugi niz godina i predstavlja mogućnost za promociju izdavačkih kuća i književnih djela i autora, susrete bibliotekara te pronalazak i kupovinu velikog broja književnih djela po povoljnim cijenama. Ovogodišnji sajam traje od 19. do 24. Aprila, a organizatori Sajma svim gostima obećavaju odličan provod i književna druženja.

No, sam književni aspekt ovog sajma se našao u sjeni jednog nemilog događaja koji se odvio prilikom otvorenja Sajma. Naime, mladi student druge godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je, greškom, zalutao na sajam i tu proveo 45 minuta sve dok ga iz labirinta Skenderije nisu spasili prijatelji koji su bili na šiši u kafiću na platou Skenderije naziva Cosmopolitan.

Naime, kako od naših izvora saznajemo, mladić inicijala M.O. je imao dogovor da se nađe sa svojim prijateljima na šiši u novootvorenom kafiću naziv Cosmopolitan na Skenderiji, međutim, kako mladić nije znao gdje se tačno kafić nalazi, ušao je u prostor Privrednog grada, te je sasvim slučajno završio na Sajmu knjiga. Budući da je prostor u kom se održava sajam veliki labirint sa mnogo knjiga, mladiću nije bilo dobro pa je pozvao svog prijatelja da ga spasi i izvuče iz agonije.

Potreseni mladić kog smo našli u kafiću kako pije Hell i puši višnja/mentu kratko je izjavio za naš portal: “Joj brate, ono je baš bilo strašno. Taman sam završio parcijale i zaboravio na knjige do juna, kad dole tona svega. Ne znam, nisam bio spreman da to toliko vidim odjednom. Moram sad šišu ispušiti da dođem sebi, nemojte me više.”
“Dragi studenti, budite na oprezu i zapamtite, Cosmopolitan je na platou, a sajam u Privrednom gradu” poručuj prijatelji potresenog M.O.