Stručnjaci Univerziteta u Čikagu izrazili su zabrinutost i potražili hitnu reakciju svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a) jer je za tekuću godinu najavljen samo jedan smak svijeta, javio je AP. Ovi američki sociolozi smatraju da svaka godina bez bar tri smaka svijeta može da dovede do poremećaja u prirodnim rutinama ugrožene društvene skupine “smak-fanatika”.

Jedini smak svijeta najavljen za ovu godinu identificirale su američke hrišćanske sekte povodom totalnog zamračenja Sunca najavljena za 21. avgust ove godine u Sjevernoj Americi.

“Ovo je značajno manji broj smakova svijeta u ovoj godini. 2016. i 2015. ponudile su po tri, odnosno dvije prilike za religiozne fanatike da kanalizuju svoje ubjeđenje da neki kivni Bog čeka prirodnu nepogodu da uništi našu razvratnu civilizaciju, što bi moralo ilustrovati koliki je ovo problem. Samo se sjetite opšteg ludila 2012. godine, gdje su se mnogi ljudi, koje inače ne bi svrstali u ovu kulturu, postali smak-fanatici” obrazložio je dr Čester Meriveder (Marryweather), sociolog Univerziteta u Čikagu.

Merivederova istraživačka grupa bavi se fenomenom fetišizacije apokaliptičnih scenarije, njihovo iščekivanje i pripremu za njih već punih 15 godina na Katedri za sociološke studije Univerziteta u Čikagu. “Ne možemo predviditi kakve katastrofalne posljedice može imati manjak najavljenih apokalipsi po jako nestabilnu i ugroženu skupinu smak-fanatika” napisali su stručnjaci u svom obraćanju WHO-u.

Kao metodu sprječavanja ovakvih scenarija naučnici su predložili da Svjetska zdravstvena organizacija uvede dva godišnja “Dana propadanja svijeta” kako bi svi oni koji se “primaju na te priče” mogli da istresu frustracije u sigurnom okruženju.