Tema koja u posljednje vrijeme sve više okupira pažnju roditelja jeste vakcinacija djece. I dok zdravstveni radnici vakcine smatraju ključnim u prevenciji zaraznih bolesti, sve je više roditelja koji vakcinaciji/imunizaciji odlučno kažu ne iz određenih razloga.

Takav stav roditelja proizilazi iz straha da vakcine kod djece mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja i bolesti. Na posljednjem skupu udruženja građanki Mahaluše iz Švrakinog donijeta je jednoglasna odluka u kojoj članice navode da im ne pada na pamet da vakcinišu svoju djecu, a da je u slučaju bilo kakvih problema nužno prvo skinuti sihre pa onda tek kontaktirati ljekara. “Ja znam najbolje šta mom djetetu treba, a ne tamo neki doktori! Kajmaka na kašiku svaki dan i nek trči po polju s drugom djecom, ništa mu neće biti. Da se ne do mi Bog nešto desi, prvo bih dijete odvela nekom dobrom hodži da mu da kakav zapis ili da mu se maknu sihre, pa tek onda doktorima i tim glupostima.” kaže Muzafera Neznalica za naš portal.
Šatro info je razgovarao i sa doktoricom Sabrijom Zdravi Razum koju smo pitali koji je zapravo njen stav o vakcinaciji. “Najveći broj vakcina, djeca primaju u ranoj dobi, ali i veliki broj dešavanja na zdravstvenom planu, biva u istom periodu, tako da se poremećaji zdravlja, do kojih bi ionako došlo, prepišu vakcini. Neki poremećaji zdravlja nisu evidentni odmah, nego se manifestuju kasnije, rastom i razvojem djeteta pa i to zna da koincidira sa vakcinama, pa roditelji uspostave vezu koje zapravo nema. U posljednje vrijeme je aktuelno povezivanje vakcine protiv morbila sa autizmom. Rađene su ozbiljne studije koje su odbacile bilo kakvu povezanost ove vakcine sa autizmom. S druge strane, posljedice bolesti kod nevakcinisanog djeteta mogu biti teške i dalekosežne, kao što su upale pluća, mozga i moždanica i subakutni sklerozirajući panencefalitis na koji nas upozoravaju pedijatri” pojašnjava epidemiolog, koja naglašava da je trend nevakcinisane djece proistekao iz straha kojim zapravo manipulišu pojedinci ili grupe koji imaju različitu korist od toga, nekada vrlo konkretnu.
Zakonska obaveza roditelja u BiH je da vakcinišu svoju djecu, a doktorica Sabrija kaže: “Vakcinacija je mjera prevencije koja je značajna za cjelokupno stanovništvo. Zakonom su propisane i sankcije za roditelje koji ne ispoštuju Zakon, a kojima mi još uvijek ne pribjegavamo. Kazne su nepopularne i mi zdravstveni radnici smo mišljenja da je uvijek bolje objasniti roditeljima značaj imunizacija za zdravlje njihovog djeteta i odgovoriti na njihova pitanja i dileme. Nažalost, to nije uvijek moguće, pogotovo u posljednje vrijeme. Nisam sigurna da i mi nećemo biti primorani posegnuti za sankcijama kao što je na primjer Republici Hrvatskoj Ustavni sud u svom rješenju obrazložio da je pravo djeteta na zdravlje važnije od roditeljevog prava na izbor.”