Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) na Javnoj tribini održanoj u ponedeljak, 21.11.2016 na Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, na kojoj se govorilo o dolazećoj reformi zdravstva u Kantonu predložio uvođenje obaveznog kursa prve pomoći i osnova medicine na sve Odsjeke, kako bi se zaštitili interesi studenata koji dolaze iz drugih dijelova zemlje (op. a. došlja).

Predsjednik SPUS-a, Haris Zahiragić, izjavio je ovim povodom: “Ne vidimo u čemu je big deal, taj Zavod služi samo i isključivo lijenim studentima za dobijanje ispričnica. Mi vjerujemo da bi dodatno obrazovanje iz područja prve pomoći bilo sasvim dovoljno da zaštitimo zdravlje nesarajevskih studenata. Sve ozbiljnije povrede, bolesti i operacije, studenti mogu tretirati u svojim sredinama. Kad te nešto zaboli, sjedneš u kola i odvezeš se svom porodičnom doktoru – ne vidim problem ovdje. Mislimo da nije fer očekivati od jednog (glavnog) grada i centralnog nacionalnog Univerziteta da se brinu o zdravlju baš svih studenata i građana.”

Podsjećamo, trenutno je u izradi Nacrt odluke o usvajanju Plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, kojeg je predlagač kantonalna vlada. Jedna od najznačajnijih promjena najavljenih ovom rekonstrukcijom je i zatvaranje Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, jedne od omiljenih lokacija novopridošle sarajevske omladine.

SPUS je na tribini takođe, u sklopu svog projekta Razvoj i implementacija šerijatskog studija, predložio otvaranje centralnog Univerzitetskog mesdžida u zgradi zatvorenog Zavoda. “To zaista ne bi bila nikakva prevelika investicija, štaviše, za minimalna sredstva možemo urediti molidbene sale na više floorova. U dogledno vrijeme, ako Bog da, možda pretvorimo ovu suvišnu instituciju u pravu bogomolju – studenti sve više gube svoj moralni kompas, i mislimo da upravo ovakve odluke mogu to da poprave.” izjavio je Bilal Krićanin, predmolitelj i koordinator teološkog Odjeljenja SPUSA.

Javnu tribinu je organizovala neformalna grupa građana iz nejasnih razloga zabrinuta zatvaranjem ‘Studentske poliklinike’. Atmosfera na tribini je bila prijateljska i opuštena, a poslije zatvaranja uslijedila je lagana zakuska za goste.