Danas je u Banjoj Luci  predsjednik RS-a Milorad Dodik primio donaciju 500.000 svijeća od autokefalne pravoslavne crkve u Republici Srpskoj za javnu rasvjetu glavnog grada RS i okoline. U cilju smanjenja troškova električne energije, a i širenja pravoslavlja kao osnove nacionalnog identiteta u Srpskoj, patrijarh G.Irinej u prisustvu delegacije Srpske Pravoslavne Crkve predao ključeve garaže sa svijećama predsjedniku Miloradu Dodiku.

“Želio bih uručiti svoje riječi hvale i pozdrave njegovoj svetosti Irineju što nam je dao ovako velikodušan poklon koji će  značajno olakšati ulaganja Vlade RS u energetski sektor. Vrijeme je da se građani Republike Srpske počnu vraćati starim vrijednostima koje su Srbi imali vijekovima, a koje su danas zaboravljeni zbog Soroša i zapadne klape. Tako ćemo početi sa svijećama, jer današnji narod je previše ovisan o struji. Republika Srpska se mora razvijati na principima starih vrijednosti i starih navika. “, izjavio je za Šatro info Milorad Dodik.

Vlada RS će već od sljedeće sedmice početi distribuirati svijeće prema određenim dijelovima Banja Luke, a nakon toga će uslijediti distribucija i u okolne opštine. Ono što je značajno da će troškovi instalacije svijeća biti 0 konvertibilnih maraka za razliku od instalacije strujnih mreža, istakli su iz Vlade RS.

“Drago nam je da možemo pomoći našem narodu krhkom i grešnom, nama je u cilju da učestvujemo u rješavanju društvenih problema, iako smo ponekad zanemareni. U ime Sabora SPC-a bih se zahvalio gromadi od čovjeka Miloradu Dodiku što nam uvijek izađe u susret kada je to potrebno. Ova donacije su tek početak trenutno pregovaramo sa predsjednikom o izgradnji krsta visokog 35 metara na zgradi Vlade RS-a kako bi pravni i politički temelj ove države spojili sa duhovnim temeljom ove države, a to je crkva. “, izjavio je poglavar SPC-a, G. Irinej.