Regionalni internet zapalilo je današnje priznanje Milutina Strpimirovića (78) koji tvrdi da se nakon ostavinske rasprave održane juče, a poslije smrti majke Dragice 2001, još uvijek nije posvađao sa porodicom i prekinuo svaki kontakt s njima.

“Juče smo u u opštinskom sudu u Loparama imali ostavinsku raspravu, bili ja i sestra i tri brata, inače sam najmlađi u porodici. Sjeli, dogovorili se, podijelili – niko ljut, svima dovoljno. Sad lagano na pijacu, pa kafa, novine i to. Može se, nije loše”, odgovorio je Milutin novinaru portala Šatro.info dok je na terenu radio anketu “Stav građana o reviziji”.

Milutinovo svjedočenje jedan je od rijetkih primjera da se porodica ne posvađa nakon ostavinske rasprave. MIT-ovo istraživanje potvrdilo je da kontakt sa porodicom nakon ostavinske rasprave prekine preko 89% ispitanika na uzorku od 200 hiljada, dok 11% njih za ostatak porodice ne želi više ni da čuje, “niti bi im otišlo na sahranu”. Naša društvena analitičarka Zorka Spojlić smatra da je kapitalistička neoliberalna matrica ugrozila institut porodice, podijelila društvo, i odrodila ljude. “Sve je manje lepih i finih odnosa među našim svetom, i ovde i u tuđini. Nema više zdravog razgovora, čuvanja običaja, sedeljki, kako bi vi u Bosni rekli teferiča, derneka. Nestala je sva ona lepota okupljanja uz igru i pesmu kraj ognjišta, a tu ulogu ognjišta preuzeli su sefovi, tableti, zemljišno-knjižni izvaci i potvrde iz gruntovnica. Češće se porodica sreće na sudu i na raspravama nego na proslavama. To je jedan veoma negativan trend”, smatra Spojlić.

Ona rješenje vidi u retradicionalizaciji društva, izgradnji mira, povjerenja i konačnom pomirenju. “Treba uraditi sve da se ovi odnosi sačuvaji na najbolji i najlepši mogući način. Potrebno je opet uvesti sedeljke i dijaloge, češće se ženiti, udavati, rađati. Tu su onda i krštenja i mnoge druge lepe manifestacije i geste, i to bi na kraju trebalo ljude da približi, kao što ih je izvorno i zbližila nekoliko stoleća ranije. Više, dakle, da se rađa, manje da se umire. Drugačije, pitanje je hoćemo li uopšte ostati”, smatra Spojlić.