Tradicija povremenih nedjeljnih ručaka sa porodicom ili bar onim dijelom familije sa kojim se još uvijek niste stigli posvađati i sada se čvrsto drži u pojedinim bosanskohercegovačkim domaćinstvima. I dok je većini poznata procedura da se između supe i sarme uz rakijicu ili pivo postavlja pitanje “Kad ćeš se udati” mladim i neudatim djevojkama koje sjede za stolom,  pauza između glavnog jela i deserta te popodnevne cigarete rezervisana je za zlostavljanje studenata pitanjima o fakultetu.

Ono što se dogodilo u sarajevskom naselju Širokača prijeti da poljulja same temelje porodica i da izmijeni Bonton do neprepoznatljivosti. Naime, djevojku Aidu NisamTradicionalna Isabegabdurahmanović niti jedna tetka na porodičnom ručku nije pitala kad će se udati iako, kako ona navodi, već ima 22 godine i nije udata. Aida se našoj redakciji javila u šoku, te nas je molila da upozorimo i druge djevojke da su se počele dešavati ovakve stvari po najuglednijim i najtradicionalnijim porodicama u gradu.

“Ne mogu vjerovati, nijednom me niko nije pitao kad ću se udati, zašto još uvijek nisam, kad planiram rađati djecu, šta će svijet misliti i imam li finog momka. Čak mi nijedna tetka nije pokazala nekog od njihove prijateljice komšinicinog sina za ženidbu. Ja sam u šoku, mislim da se nešto golemo dešava u mojoj familiji. Mislim da me više ne vole.”

Aida apeluje na sve tetke, nane, bake, komšinice i poznanice komšinica da obavezno kada sretnu mladu, neudatu djevojku, istoj postave pitanje kad će se udavati, jer, kako kaže, ne želi da se bilo koja djevojka osjeti ovako nepoželjnom kao što se ona osjetila kada je sopstvena familija nije pitala za udaju.