Udruženje za zaštitu prava na izbor vanjskog oplođivača – Mrijest reagovalo je nakon što je jedan skalar u kućnom akvariju oplodio jajašca ženke s kojom prethodno nije koketirao niti izvodio takozvani svadbeni ples.

Naime, ženka je ostavila svoja jaja svome izabraniku, da kad se vrati iz ophodnje lokalne ukrasne bačve obrasle zelenkastom tvari svrši po njenim jajima, ali je njenog izabranika preduhitrio zloglasni skalar i svoj posao obavio po tuđim jajima.

Ovo nije prvi slučaj koji se desio u ovome akvariju. Razgovarali smo sa ženkom koja je rekla kako se osjeća silovano i iskorišteno: ‘’Ne mogu da vjerujem. Samo tako, bez ikakve predigre, uleti i završi što je ostavljeno drugom na završavanje. Sad ću da odgajam kopilad, jer ovaj moj neće ni da čuje više za mene, misli da sam ga prevarila.’’

Skalar nije želio komentirati situaciju, a iz udruženja dodaju kako će učini sve moguće da se ovo više ne dešava. Njihova javna reakcija podrazumijeva uspostavljanje mehanizma koordinacije koji će omogućiti ženkama potpuno pravo na izbor. ‘’Nalazimo se u vremenu kada se ženska prava prakticiraju i njima se pune politički programi, ali u potpunosti se ta prava još ne mogu realizirati. Ženke imaju pravo na odabir partnera, kao i na abortus ako se desi situacija koja se desila sada u ovom akvariju. Nažalost, već je kasno za abortus i može doći do neželjenih rizika, tako da je ovaj slučaj beznadežan. Ali možemo naučiti iz njega i omogućiti da se nikada više ne ponovi ovakva zloupotreba.’’

Ribe, građani akvarija, imaju podijeljena mišljenja. Jedni kažu da nije trebala izazivati sa tako seksipilnim jajima, drugi dodaju ‘’ko joj je kriv’’, treći su pak na strani ženke i kažu kako se nešto mora uraditi da se ove situacije više ne dešavaju.

Sve će riješiti i Visoki Vodeni Sud u akvariju, a skalara mogu zadesiti i kazne do tri dana neprestanog lupanja čovječjim prstom po staklu akvarija.