Dok Evropa drhti od zabrinutosti zbog izbjeglica iz Sirije, koji su pobjegle od rata, stradanja i neimaštine, u našoj zemlji se stvar totalno obrnula, a izbjeglice nisu mogle da sjede skrštenih ruku.

“Mi kada smo prvi put stigli ovdje, izgledalo nam je kao prelijepa zemlja sa divnim i gostoprimljivim ljudima, što oni zaista i jesu. Međutim, kada smo počeli razgovarati sa domaćim stanovništvom, skontali smo da su oni u većoj krizi iako im je rat stao prije 20 godina, nego mi koji smo friško pobjegli od rata”, izjavio je Mahmut Homeini, izbjeglica iz Sirije.

Sirijci su se odmah udružili te na Baščaršiji u Sarajevu počeli da prikupljaju donacije za domaće stanovništvo.

“Prva osoba koja nam se obratila bio je dotični Fajik sa Bistrika. On nam je prišao prvi dan dok smo sjedili na trotoaru i kontali šta da jedemo taj dan i gdje da isprosimo za hranu. Ponudio nas je cigaretom i pitao kako smo. Mi smo rekli u kratkim crtama a on se nadovezao kako je u belajima, kako ga je žena ostavila, plata mala, dvoje djece, ima dvije zanatske radnje ali je posao stao, njegov sin jadan ove godine samo jednom će moći otići na more i to u Makarsku, te da mu se kćerka udaje i to za vlaha nekog, te da je prava drama. Bilo nam ga je žao pa smo ponudili ovo malo odjeće što nam je ostalo i dali mu. On nam se puno zahvalio i rekao šta god treba da mu se javimo” dodao je Homeini.

Sljedeći korak će biti kamp ispred Hodžića u kojem će izbjeglice kupovati ćevape i dijeliti lokalnom stanovništvu.