Ugledn radnik na građevini porijeklom iz Živinica, koji živi u Njemačkoj već tri godine poslao je prošle sedmice snažnu poruku mladim ljudima na svom Facebook statusu koji je potresao region i jako brzo bio podijeljen više od 56 235 puta!

Poruku mladog Senada vam prenosimo u cijelosti.

 


 

Kako živim već tri godine u obećanoj zemlji red je da se obratim ljudima koji su ostali dole, pogotovo ovim mladim ljudima. Vidim da mi dio vas zavidi što živim u obećanoj zemlji, pa čujte i počujte. Nije ni ovdje sve med i mlijeko, napati se čovjek. Evo recimo prvo sam morao da ugovorim razgovor u ambasadi njihovoj, pa drži ne daj, hiljadu nekih papira da skupim, pa dođem ovdje, pa naučim da ne pljujem i ne bacam opuške po livadi, trebalo je da se naviknem i na to da je radno vrijeme osam sati i da su vikendi vikendi, a radni dani radni dani, i da postoji razlika između njih, i da se ovi drugi dodatno plaćaju, pa onda da skontam kako se kafa ne smije piti po vazdan nego se mora pauza od pola sata iskoristiti i to je sve što se može. Zamislite vi te nečovječnosti, pola sata za kafu mi daju!  Doduše zdravstvo i te stvari su im fakat okej, ali ako niste navikli da rintate povazdan i da za to budete propisno plaćeni bez da vas neko pritišće odozgo nemojte bezveze ni pomišljati da zovete ambasadu. Ako niste navikli da čekate pola godine na razgovor za vizu nemojte se upuštati u ovu avanturu.

Pogotovo mladi ljudi trebaju da budu potencijal države, da se zaposle da rade, da grade i izgrade. Jeste da ima perioda kad će vam biti teško, ali ne odustajte, u Njemačkoj je još teže kad si mlad i sposoban uspjeti nego u Bosni. Vjerujte meni! Mama u Bosni nakuha i pripazi i pomazi, a ovdje ste prepušteni sami sebi.

Da je meni ova pamet nikad ne bih napustio onaj rahatluk dole. Kafa i lokum i 350 maraka mjesečno u pilani. Ljepota.