Novinarska etika podrazumijeva korištenje principa istinitog i objektivnog pisanja za medije i izbalansiranog pristupa izvorima informacija. Duži niz godina stručna javnost pokušava da stvori pravila dobrog pisanja za novinare i druge korisnike weba, kako bi se podigao nivo razumijevanja važnosti i pouzdanosti izvora na internetu. Novinarska etika je još uvijek teorijski koncept, čija primjena u praksi zavisi od stepena profesionalnosti medija i novinara. Osnovu novinarske etike čine principi istine, uravnoteženosti stavova, primjena triangulacije, provjerljivost izvora i tačnost navoda i sadržaja u cjelini.

Budući da je novinarska etika novi princip na Balkanu na kom je potrebno još mnogo da se radi i koji je tek u povojima činjenica da je protekle sedmice uveden novi univerzalni princip predstavlja korak naprijed ka osiguranju kvalitetnog novinarstva u ovom dijelu svijeta.

Naime, na online sastanku novinara i svih onih koji to žele i pokušavaju biti uveden je princip obaveznog seksizma kao jednog od osnovnih principa kvalitetnog novinarstva. Naime, upotreba golog ženskog tijela kada je potrebno promovisati novi tekst i skrenuti pažnju na goruće probleme je nešto što je poželjno da istinski novinari rade, te se preporučuje da pored toga u svojim objavama moraju imati i škakljive naslove koji privlače publiku. Naslovi poput “Barbara i dalje skriva dečka ali se hvali dekolteom”, “Prvo se poigrala sa svojom mačkicom, a onda razgolitila grudi u vrtu” ili “Ima guzu zbog koje bi se vodili ratovi” predstavljaju, kako nam učesnici sastanka tvrde, sigurne klikove na tekst, ali i razbibrigu za građane koji ne žele da budu objektivno informisani o aktuelnim dešavanjima.

Veliki broj prisutnih novinara je naglasio da oni već odavno koriste ovu tehniku, a da ovakav zaključak skupa samo potvrđuje njihove stavove i da će rado nastaviti sa pisanjem seksističkih tekstova koji, kako oni navode, predstavljaju dodatni korak naprijed ka pomirenju homo Balkanikusa.