Glavni odbor Stranke demokratske akcije danas je izrazio esencijalnu zabrinutost što u spektru boja ne postoji više nijedna nijansa zelene koju nisu iskoristili od 1991. do danas.

“Mi u glavnom odboru stranke razmišljali smo danas kako će izgledati vizuelni identitet naše kandidature za opšte izbore 2018. godine i našli smo se u neobranom grožđu. Kako smo prvo, što je i logično, posegli za zelenom, shvatili smo da nema više nijedna nijansa zelene koja se može iskoristiti”, rekao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH. Ostatak sjednice bio je zatvoren za javnost, ali Šatro.info hinjski se preko Amira Zukića i njegove ostavštine kadrova u stranci dočepao zvaničnog zapisnika.

Dio transkripta zapanjujućeg Džaferovićevog govora pročitajte u narednim redovima:

“Budući da za kampanju koja neprekidno traje od 1991. godine svake izbore uzimamo drugu nijansu zelene, drugi valer takorekuć, da se makar nešto promijeni i da bude neka inovacijica, sljedeće godine biće izgleda prvi put da to nećemo uspjeti. Od toliko izbora nestalo nam je potpuno zelene. Ovim molim sve relevantne likovnjake, dizajnere i umjetnike da nekako, kako god znaju i umiju, nađu novu nijansu zelene. Nek urade nešto s valerom, nek nekako adjustaju disperziju, šta god – samo da se pojavi nova nijansa. Inače smo propali ljudi, znate li šta to znači? Mi ćemo morati mijenjati boju? Ako se to desi, ja ću prvi izać, Alije mi mrtvog. To ako dozvolimo ništa više nema smisla. Jer onda ćemo morat uzet boju s nekih prethodnih izbora – a vi znate kolege šta to znači: biće isti i kandidati. SDA nikad ne odstupa od svoje tradicije. Ozbiljno vas molim da se ovim pozabavite i da iznađete neko rješenje”.

Na rješavanje ovog problema pozvana je i šira naučna, privredna, politčka, društvena, umjetnička i influenserska zajednica BiH.