Članovi Stranke demokratske akcije (SDA) održali su jučer, u svečanoj sali Rektorata UNSA, Izbornu skupštinu Studentskog parlamenta UNSA na kojoj su izabrani novi predsjednik, zamjenik te predsjednici raznih komisija.

Dvotrećinskom većinom glasova novi predsjednik SPUS-a ispred Stranke demokratske akcije je Hamza Vahid El-Din, a njegov zamjenik bit će Bakir Sijerčić. Novoizabrani Predsjednik SPUS-a predstavio je svoj plan i najavio borbu za bolji status studenata koji uključuje borbu za bolji vatromet na obilježavanju praznika u BiH, te ljepše autobuse za studentska putovanja.

“Mi smo sinoć, uz Božju pomoć, uspjeli da dovedemo izbore za predsjednika i ostale rukovodioce SPUS-a do kraja, te smo zaista napravili pravi izbor s ovim mladim kadrovima naše stranke. Pod naše stranke naravno mislim na SDA, nemojte da me pogrešno shvatite i pobrkate s onom crvenom strankom. Mi smo pronašli pravi put ponovo i jedva čekamo da i ovu studenti budu odlični u svom poslu i da kao gospoda u narednih mjesec ili dva se zaposle u nekoj državnoj firmi, recimo Elektroprivredi ili u Bh Telecomu, a daće Bog da se neki ubace i u općine u Sarajevu kada naši dragi SDA penzioneri odluče da se povuku sa tako odgovornih pozicija. Studenti, s ovakvim rukovodstvom nema potrebe uopće da se brinete o svom standardu i o svojoj budućnosti” – izjavio je za naš portal glasnogovornik SDA za SPUS Enes Dupelizac.

Trinaest studentskih organizacija Univerziteta u Sarajevu izdalo je saopćenje povodom izbora predsjednika, zamjenika te predsjednika raznih komisija Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS). Kako se navodi, izbor je bio ispraćen prekršajima Zakona o studentskom organizovanju i Statuta Udruženja “Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, ali nije to baš bilo pretjerano relevantno budući da je nepisano i općepoznato pravilo da se za predsjednika SPUS-a, nakon višemjesečnih lobiranja i spletkarenja, uvijek dovodi neko iz SDA. Kako nam iz SDA i SPUSa navode, pravila su pravila i moraju se poštovati, a tradicija koja kaže da vrhovni poglavar SPUS-a mora biti član SDA je neprikosnovena.