Nakon što je većina ministara preležala prehladu i grip, Savjet ministara BiH održao je prvu sjednicu u 2017. godini na kojoj je odlučio izdvojiti novac za nabavku 100.000 novih flopy diskova.

“Prema zahtjevu administrativnih radnika u svim institucijama Bosne i Hercegovine, odlučili smo odobriti sredstva za nabavku potrebnog materijala. Kompaniji Kingston, kao vjernom saradniku Savjeta ministara, uputiće se zahtjev za izradu i dostavu 100.000 flopy diskova, prema specifikacijama koje smo mi dobili od administracije”, stoji u saopštenju Savjeta ministara.

Sindikat radnika u javnoj upravi ovaj potez Savjeta ministara nije baš dočekao sa oduševljenjem, budući da je riječ o inicijativi koju su im uputili prije 14 godina.

Mi smo ove flopy diskove trebali tamo negdje dvije i druge, dvije i treće. Tad su nam baš trebali. Sad i nije neki problem, možemo bez njih. Ali neka ih, nek stoje, neće se bacit. Zatrebaće za nešto”, kaže Šemsudin iz Agencije za statistiku.

Mlađenka iz Agencije za lijekove BiH misli drugačije. “Ako stignu do marta, dobro će biti. Čujem da smo im sad i nakav zakon predložili, i da ima nekakvih izmjena. I oni su u svom jadu, treba ih razumjet. Ali sad kad imamo na čemu odnijet prijedloge i izmjene, dabogda da ga i usvoje”.

Informatički centar Bosne i Hercegovine, ipak, ne krije zabrinutost za nivo komunikacije koji imaju sa Savjetom ministara. “Mi smo im pretkraj prošle godine poslali upit da nam nabave nove USB-ove od dvije gige, i CD-ove od 720 MB. Oni nama šalju floppy. Ljudi u Americi rade sa desetinama gigabajta memorije, mi moramo molit za dvije gige. I kakvu oni informatičku sigurnost očekuju od nas?”, pita se Martin, diplomirani inžinjer elektrotehnike, direktor Informatičkog centra BiH.

Kontigenta od 100.000 flopy diskova, prema riječima Savjeta ministara, treba da stigne u BiH već do kraja juna ove godine.