Neformalno udruženje građana “Antifašistička Akcija Sarajevo”, na generalnom ispijanju kafe održanom u ponedeljak, 5. decembra 2016. godine, donijela je akcioni plan za dolazeću godinu. Kako navodi ekipa radikalnih ljevičara – slijedeće godine neće raditi ništa.

Neidentificirani član “Antife”, lica sakrivenog iza fantomke dok u pozadini svira lagani minimal techno, izjavio je za naš portal: “Pokušali smo sve. Prošle godine smo odštampali oko 400 stikera i većinu smo izlijepili tu po gradu. Pojavimo se na svim protestnim dešavanjima u gradu, ali pošto nemamo keša da kupimo zastavu, većina građana i ne zna da postojimo. Sve naše onlajn platforme jedva da iko posjećuje, a kolege iz drugih gradova Balkana nas smatraju ljenštinama. Zbog svega rečenog odlučili smo sledeće godine ići u štrajk neaktivnošću kako bi nas građanstvo napokon shvatilo ozbiljno.”

Naša društvena analitičarka Zorka Spoljić okarakterisala je ovu vijest kao “očekivanu, ali u svakom smislu pozitivnu” i dodala da “ovom akcijom, sarajevski antifašisti napokon mogu dobiti pažnju koju zaslužuju”.