Asaf Jusufbayl, dvadesetdvogodišnji student iz Afganistana, koji studira na razmjeni u SAD-u, po dolasku u državu aktivirao je studentski bankovni račun. Banka je aktivaciju prijavila lokalnom policijskom uredu i student je uhapšen s optužbama za terorizam. Trenutno se nalazi u Gvantanamu i nema pravo na advokata, a u policijskom izvještaju između ostalog stoji:

‘’Bilo kakva aktivacija je alarmantna riječ u našem odjeljenju, te svim policijskim odjeljenjima širom zemlje. Mi želimo Ameriku držati sigurnom i nikako nam ne trebaju nikakve aktivacije talibana, pogotovo na fakultetima, bankama, kinima i slično. Ovo je još jedan uspješan poduhvat sprečavanja terorizma i ponosni smo što imamo priliku braniti svoju zemlju.’’ kaže šef policije.

Inače, ovo nije prvi slučaj pokušaja aktivacije studenata s Bliskog Istoka u Americi. Nedavno se u Los Angelesu, student iz Iraka aktivirao u lokalnoj pučkoj kuhinji, došavši da svoje slobodno vrijeme potroši kuhajući za gladne u gradu. Također, državu je nedavno pogodila i aktivacija studenta iz Saudijske Arabije, koji je aktivirao svoj Windows 10 nalog. Oba slučaja su procesuirana i oba studenta sada piju mokraću stražara u Gvantanamu bez prava na advokata.