Prvi od koraka Bosne i Hercegovine ka pridruživanju Evropskoj uniji, a koji se tiče neefikasnost institucija i neperspektivnu javnu imovinu, jest ustupanje zgrade Predsjedništva za otvaranje tržnog centra „Zara“. Njegovo otvaranje zakazano je za 30. decembar 2016. godine, pa se građani Sarajeva ovim putem i obavještavaju o mogućnosti gušenja saobraćaja i prestanka javnog prevoza.

„Na izvođenju trenutno radi 100.000 radnih mjesta. Planirani objekat će sadržavati pet poslovnih prostora, restoran, nargila bar, hipermarket uz pomoćni mesdžid površine 4000 m². Prema očekivanjima, završetak gradnje  tržnog centra ZARA, trebao bi biti do kraja godine“, rekao je Bakir Izetbegović, zaštitno lice ZARA d.o.o za BiH.

zara

Kako se navodi u saopštenju, otvaranje je zakazano za 30. decembar 2016. godine, poslije džume cca 13:30, a posjetioce očekuju bogat i zanimljiv zabavni program, akcije i popusti.

“U skladu sa novogodišnjom ponudom i božićnim praznicima, pripremili smo mnoga sniženja, akcije, popuste i nagrade. Otvorenje će početi turom kroz tržni centar, te čitanjem odlomaka historiografije kompanije koje je napisao Abdulah Sidran. Dok će se na kraju večeri, u 21:00 za sve građane i građanke Sarajeva, naše buduće kupce, održati muzički koncert Amela Ćurića – Kiceta”, rekao je Dragan Čović, portparol kompanije.

Naš izvor iz Ministarstva za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoline u Vladi KS kaže, da pravno -gledano izgradnja ovog tržnog centra u Predsjednišvu BiH protiče bez problema. Na pitanje što se krije iza drveta, i što možemo očekivati u narednom periodu, naš izvor otkrio je još uvijek neprovjerenu i nepotvrđenu informaciju. Naime, ukoliko se bh. put evroatlantskih integracija i saradnje javnog i realnog sektora nastavi, ovakvu grandioznu transformaciju mogla bi doživjeti i sarajevska Vijećnica.