Vijest kako postoji porodica na području bivše Jugoslavije koja nije posjedovala izdanje enciklopedije 1000 zašto 1000 zato potresla je prošle sedmice stabilne balkanske temelje i prijeti da u nepovrat izmijeni historijske činjenice o strašnom komunizmu na Balkanu.

Naime, porodica Simeonović iz malog mjesta u blizini Sarajeva izašla je prošle sedmice u medije sa ekskluzivnim priznanjem da nikad nisu posjedovali izdanje ove enciklopedije, te da su zbog te činjenice često osjećali kako izdaju državu i drugove i drugarice na čelu sa drugom Titom.

Rulje diljem prostora bivše Jugoslavije počele su se spontano okupljati i protestvovati zbog toga što su države dozvolile ovakvo ponašanje i ovakav nemar, a kako Šatro neslužbeno saznaje, postoji mogućnost da BiH bude izbačena iz članstva u UNu zbog ovakvog propusta.

“Nema teorije da to neko nema, pa zna se kako se djeca trebaju obrazovati, dijete te pita nešto, ti mu kažeš da ode po knjigu od hiljadu strana i da tu nađe odgovor i nastaviš gledati TV. Ti miran, dijete mirno, žena u kuhinji. Ljepota živa. Takve porodice što nemaju ovu enciklopediju su jednostavno nefunkcionalne i to ti je to” – rekao je za Šatro info jedan od nezadovoljnih građana okupljenih na protestima.

1000 zašto 1000 zato predstavlja veliki leksikon znanja kog su koristili i djeca i odrasli kako bi radili doedukaciju u periodu prije interneta.