Nedavno su istraživači Filmskog arheološkog centra Cut pronašli film o crnačkim pravima i borbi za jednakost u kome nije glumio Denzel Washington.

Naime, naučnici su pregledavanjem arheološkog materijala naišli na film Brother John (Brat Džon) koji je snimljen 1971. godine, a tema su, između ostalog i prava crnaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naučnici koji su pronašli uradak su primijetili da se u filmu radi o crnačkim pravima, ali da u njemu uopće ne igra Denzel Washington. Ovaj neobični pronalazak su odlučili istražiti detaljnije, te su pokušali kontaktirati režisera filma da ga pitaju zašto se odlučio na ovaj nesvakidašnji potez. Kako je režiser filma umro, tražili su jednog od članova tima Quincya Jonesa kojeg su pitali zašto Denzel nije bio angažiran.

“Ma ne znam baš najbolje. Davno se radio film, ali mislim da je bilo pitanje napisanog lika. Tada je Denzel imao 17 godina, a nama je trebao glumac nekih srednjih godina. Jednostavno je bilo neizvodivo da ga on glumi, jer tada šminka i maska nisu bile ni blizu današnjih mogućnosti, pa da se može neko napraviti starijim nekih 20, 30 godina, a da to bude uvjerljivo”, rekao je Jones.

Naučnici sa Cut-a nastavljaju sa radom i pokušat će doći do konačnog podatka od režiserovih najbližih ljudi ili nekoga ko je bio blizak tadašnjem kasting direktoru.

Na ove navode, oglasio se i sam glumac koji je izrazio svoje nezadovoljstvo: “Razočaran sam i pogođen. Ne znam zašto se meni učinila takva diskriminacija i takvo ignorisanje mog budućeg rada. Šta fali što sam imao 17. Mogao se scenario prilagoditi nekome ko ima 17. Zar je to neki veliki problem?! Eto napravili su film samo da Di Caprio dobije Oskara, pa nikom ništa, svi sretni”, izjavio je Washington.