Ministarstvo  za obrazovanje, nauku i mlade KS na današnjoj sjednici je donijelo Odluku o mogućnosti naplate amifiteatar mjesta na predavanjima profesora koji svoja predavanja  čitaju sa prezentacija. Ova odluka je donešena nevezano o Zakonu o visokom obrazovanju koji će se ponovo naći na sjednici Skupštine KS., javljaju iz ministarstva.

Svi profesori koji svoja predavanja koncipiraju čitanjem s prezentacija, će moći tražiti od studenata određenu poreznu obavezu u zavisnosti od mjesta u amifiteatru i težine predmeta. Prirodno oni koji budu sjedili u nižim redovima će plaćati veću cifru, koju će postavljati isključivo odgovorni profesor, ističu iz ministarstva.

„Mislimo da je bilo vrijeme da uvedemo ovakav vid naplate, kako bi mogli naše studente naučiti da znanje nije besplatno i time ih motivirati da više ulažu u svoje obrazovanje. U isto vrijeme smo dali dobar podsticaj profesorima, koji će moći sami koncipirati svoju nastavu, a i studente koje žele da im budu na predavanjima. “, izjavio je za Šatro info, ministar Elvir Kazazović.

Odluka stupa na snagu već od početka oktobra, a olakšica studentima će biti da će način plaćanja biti prepušten njima, poručio je ministar.