Prema istraživanju firme Digital Life International (DLI) sa sjedištem u Bradforshireu u Ujedinjenom Kraljevstvu utvrdila je da stariji građani, prije svega penzioneri, drastično rjeđe postaju žrtve digitalnog nasilja – cyber bullyinga.

Istraživanje je vršeno na uzorku od 15000 osoba starijih od 60 godine iz čak 8 zemalja: Francuska, Engleska, Njemačka, SAD, Indija, Rusija, Južna Koreja i Južnoafrička republika. Prema sakupljenim podacima, čak 98,4% ispitanika nikada nije bilo žrtva nasilja i mobinga na internetu, a čak 40% nije bilo u stanju nabrojati osnovne hardverske komponente računara.

Stručnjaci DLI-a zaključili su da je ova pojava posljedica boljeg vaspitanja pređašnjih generacija, razvijenije empatije kod starijih i jednostavnijeg smisla za identitet. Pored toga, bitan faktor je identificiran i u činjenici da penzioneri rijetko shvataju koncept duplog klika, a svoje socijalne mreže većinom pletu pred čitaonicama.

„Bili smo iznenađeni ovim rezultatima, nismo očekivali ovako veliku razliku. Isti parametri su kod mladih ljudi, prema našoj prošlogodišnjoj studiji, pokazali da je najveći dio mladih već jednom bio žrtva digitalnog nasilja.“ objasnio je Hank Williams iz DLI.

DLI će u dolazećim mjesecima uložiti daljnje napore kako bi identificirali razlike između generacija, te su za sledeću godinu najavili publikaciju „Učimo od starijih: Kako biti starac na internetu“.