Udruženje balkanskih nezavisnih informativnih portala Kliker jučer je na vanrednoj sjednici jednoglasno donijelo odluku o prestanku objavljivanja otvorenih i zatvorenih pisama ljudi koji napuštaju države našeg poluotoka.

Naime, kako je naveo Simo Analitiks, PR menadžer ove organizacije, do ove odluke se došlo manje-više jednoglasno.

“Mi se bavimo web novinarstvom i živimo od klikova. Ovakve objave donose gomile komentara, shareova, lajkova i ostalog. Međutim, evo otkako je krenulo web novinarstvo na ovim prostorima, mi to radimo, ali smo izračunali da će gubici biti manji, jer ćemo smanjiti unos tableta za želudac urednika i novinara”, rekao je Analitiks.

Kako saznajemo, većina novinara i urednika nakon ovakvih tekstova ima velike stomačne tegobe i teške slučajeve povraćanja, te proljeva. U ovoj situaciji se dešava da neki novinari ne mogu da dođu na posao i po nekoliko dana, što je smrt u novinarskoj profesiji, jer ih ionako nikad nema dovoljno.

Na sastanku se još razgovaralo o gorućim temama kao što su tekstovi “10 strategija manipulacije ljudima od Noama Čomskog”, “Šokantno (umetni naslov) FOTO + VIDEO” i nedostatku vijesti o Cecinom sinu Veljku Ražnatoviću.

Novinari i urednici su sa ovog sastanka izašli sretni i zadovoljni, jer više neće morati objavljivati kad bilo ko ko je otišao napiše srcedrapajuću poruku o državama Balkana. Odluka je donesena skoro jednoglasno.

Samo je Glavni i odgovorni urednik Informera, Vučićević, rekao: “Nisam čuo za takve tekstove. Mi ih nismo objavljivali ni ranije, jer zašto bi neko želio da ode iz Srbije. Pa mi imamo strašan napredak.