Pripadnici policijske stanice Olovo jučer su pronašli u plasteniku domaćinjstva S.F zasad žalfije, kojeg su potom uništili zbog sumnje da je prskana narkotikom, indijskom konopljom. Prilikom pretresa domaćinstva policija je pronašla i oduzela 12 komada uzgojene biljke visine 50 cm. te preklopni nožić i dvije kante jupola sa nepoznatom bijelom supstancom. Pretres je izvršen u sklopu akcije “Garnišla 2017”, čiji je cilj uništiti usjeve narkotika vrste marihuana.

“Radimo neprestano na hvatanju počinilaca koji vrše neovlaštenu proizvodnju i distribuciju ove opojne droge, a do sad smo uništili plastenik jagoda, pet usjeva paradajza i tri čuvarkuće zbog sumnje da su prskane konopljom. Ovo je nova metodologija bosanskohercegovačkih kriminalaca, koji sve više izbjegavaju direktnu sadnju konoplje, te se okreću prskanju običnog voća i povrća ovim narkotikom”, izjavio je direktor MUP-a, Mersad Fleka.

Razgovarali smo i sa stanovnicima općine Olovo o policijskim pretresima u cilju pronalaženja marihuane, koji su ogorčeni jer policija uništava svaku biljku koja ima zelenu boju.

“Ne znam dokle će trajati ova represije, neki dan su dovezli ult i izvalili čovjeku dva dunuma jabuke, zbog sumnje da se radi o marihuani. Uništavaju nam egzistenciju”, kazao je Salko Preklopotica.