“Penzija u Multiplayeru” je projekat PIO MIO kojim se želi postići bolji kvalitet života kod starije populacije. U sklopu projekta će studenti raditi seriju radionica sa penzionerskim udruženjima o rekreativnim kvalitetama i načinima upotrebe video igara.

Start projektnih aktivnosti je u julu tekuće godine, izjavila je Džejla Hadžić-O’Malley, projektna koordinatorica pri PIO MIO.

Studentski treneri će u prostorijama Klubova penzionera montirati sisteme za umreženu penzionersku igru i na njima direktno objašnjavati gaming. “Ovo je savršeno za penzionere. Umjesto da se idu vozat po Albaniji ili što uplaćuju jedni drugima za sahrane, kupe sebi lijepo konzolu ili računar”, rekao je jedan od studenata. Kroz radionice će penzioneri biti upoznati sa temama poput osnova informatike, piraterijom i krekovanjem, krađom džojstika, umrežavanjem, žanrovima igara i kontrolama. Nakon odrađenog ciklusa radionica u trajanju od šest sedmica svaki će učesnik dobiti certifikat.

Hadžić-O’Malley je objasnila i kako je došlo do ove ideje: “Ovi iz uprave su nam alocirali jedan dio budžeta sa namjenom da poboljšamo kvalitet života penzionerima. Mi smo anketirali penzionere da vidimo ko to po njima ima pravo good life – oni su naravno rekli da je to omladina. A šta radi omladina, što penzioneri ne rade? Video igre.”

Dodatno će se od projektnih sredstava opremiti 15 računarskih centara u klubovima penzionera, a sa čak četiri prodavača elektronike i računarske opreme postignut je dogovr o uvođenju penzionerskog popusta na sve konzole do treće generacije.

“Ja ne znam da li mi se ovo sviđa, ali rekli su nam da će nam oduzet domine tako da ću doći. Šta bude da bude.” izjavio je Abdulah H., penzioner polaznik.

Projektni tim u sledećih mjesec dana traži trenere. Prijave možete odnijeti lično na recepciju Zavoda u Ložioničkoj – recite da smo vas mi poslali, a preduslovi su dobro poznavanje video igara. Treneri će biti izabrani prema ispitu vještine sa SEGA Mega Drive sistemom.