26. marta šoping centri i zaposleni u industiji obuće širom svijeta proslavili su “Air Max Day”. Nike u BiH slavi sa dva sponzorska članka na Klix.ba i feštom u MyFace-u, dok će kupce obradovati novim paketima kupovine patika na hipoteku.

“Air Max Day” slavi dugu i slavnu istoriju superpopularne linije patika istog imena, a praznik je uglavio je sam proizvođač Nike još 2014. godine između od UN priznatog Dana žrtava ropstva u transantlantskoj trgovini robljem (25.) i Dana pozorišta (27.). Kako navode za Nike “ovo nije marketinška kampanja za finansijsku dobit, već počast jednom modnom i kulturološkom simbolu.”

Povodom trideset godina od početka prodaje originalne Air Max linije sportskih patike, Nike je čitav mjesec mart stavio pod znak najpoznatijeg razloga da te opljačkaju na svijetu. U sklopu kampanje, planeta je pokrivena plakatima i bilbordima, a pripremljene su i nove reklama za TV, YouTube, Facebook, Google Ads i druge platforme. Glavni sadržaji 26. marta održani su u većim gradovima širom svijeta u vidu promocija, nagradnih igara i drugih aktivnosti.

Iz industrijskog giganta su najavili da potrošači više nikada neće morati sami donijeti stilsku odluku, jer će se Air Max patike od sada prodavati u kompletu sa odgovarajućom odjećom. Kupci će sada moći da biraju između raznih kombinacije, a neke od predstvavljenih su i “Džiber”, “Džiber w/ kačket”, “Tata doktor, a ja volim rep” i “OG Sport CB II”.

“Živa ona nama bila još tridest godina” rekao je Damir (31), unajmljeni glumac na promociji. Nike je pretstavio i ovogodišnju kolekciju modnih patika: “Ovogodišnja serija je malo retro, liči na prošlogodišnju. Ona dolazi u sasvim novoj kolekciji nasumičnih boja i proizvedena je od naših najboljih rob… radnika u Jugoistočnoj Aziji. Cijena će i ove godine ,kao i prethodne 23, blago porasti.”