Srpska pravoslavna crkva najavila je da će ovog 19. januara, prilikom tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za krstom, najrevnosniji plivači biti nagrađeni ne samo upalom pluća nego i stipendijama.

Kako javljaju iz SPC na ovaj potez su se odlučili nakon što su primili kritiku da ne podržavaju dovoljno studente i druge grupe kojima je pomoć potrebna. Kako su za naš portal izjavili iz Sinoda: “Čoban ponekada mora prihvatiti kritiku svog stada. Zaista, postoje i plemenitiji načini da se podijele sredstva koja se slivaju u riznicu Crkve i finansiranje vrijednih studenata jedan je od načina.”

Stipendije će se moći dobiti prilikom bogojavljenskih manifestacija na Vrbasu, Savi i Dunavu, a potrebno je samo lokalnom svešteniku dostaviti studentsku knjižicu ispisanu ćirilicom i krštenicu. Za ovu nagradu mogu da se prijave svi studenti društvenjačkih fakulteta.

Crkva je najavila i druge slične akcije, od kojih će prva biti obezbjeđivanje besplatnog stana porodici koja uzmogne najduže da posti u dolazećem periodu.